Työhyvinvointi ja työsuojelu eivät ole kustannuksia – ne ovat investointeja ihmisiin.
Me haluamme olla kumppaneitasi, kun haluat rakentaa hyvinvoivaa ja turvallista työympäristöä, jossa henkilöstö voi kasvaa, kehittyä ja onnistua. Meidän kauttamme saat käyttöösi vuosien kokemuksen työhyvinvoinnin ja työsuojelun käytäntöjen kehittämisessä ja toteuttamisessa.
”Oikein suunniteltu työhyvinvointi on investointi, joka maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.
Susanna RuuskaHR Roihu
Hyvinvoiva työyhteisö on yrityksen paras vakuutus tulevaisuutta varten.
Työterveyshuoltoyhteistyön tuki (kilpailutukset, yhteistyön kehittäminen)
Toimiva työterveyshuolto vaatii tietenkin oikean kumppanin, mutta yhtä lailla se vaatii suunnitelmallista yhteistyötä ja tästä meillä roihulaisilla on paljon kokemusta. Voimme olla apunanne määrittelemässä työterveyshuollon tavoitteita ja toimia siltana työterveyshuollon ja yrityksen välillä varmistaen, että palvelut tukevat aidosti työhyvinvointia ja työkyvyn ylläpitoa.
Kun on aika kilpailuttaa työterveyshuollon palvelut, olemme apunasi. Autamme myös valitsemaan oikean kumppanin ja saatamme alkuun yhteisellä matkalla uuden kumppanin kanssa.
Työhyvinvoinnin johtamisen käytänteet
Työhyvinvointi ei synny itsestään, sekin vaatii johdonmukaista suunnittelua ja johtamista. Me roihulaiset voimme olla apunasi luomassa käytäntöjä, jotka tukevat yksilöjen, tiimien ja koko organisaation hyvinvointia ja jaksamista. Tukemme voi olla toimintamallien ja mittarien kehittämistä, valmennusta työhyvinvoinnin johtamisen teemoista, henkilöstökyselyjen toteuttamista, tulosten analysointia ja niistä johdettujen kehitystoimenpiteiden suunnittelua ja toteuttamista. Apumme voi olla myös jotain muuta. Jotain sellaista, joka teillä nähdään työhyvinvoinnin näkökulmasta tarpeelliseksi.
Työsuojelun yhteistoiminnan järjestäminen
Turvallisen ja toimivan työyhteisön luomiseen liittyy paitsi paljon paperityötä, niin ennen kaikkea yhdessä jaetut turvallisuuskulttuuria tukevat arvot ja toimintatavat. Me voimme auttaa organisoimaan työsuojelutoimintaa tehokkaasti tukemalla esimerkiksi työsuojelutoimikunnan perustamisessa ja toiminnan käynnistämisessä, työsuojeluvastuiden ja -tehtävien selkeyttämisessä, sekä työsuojelukäytäntöjen jalkauttamisessa ja seurannassa. Varmistetaan yhdessä, että työhyvinvointi ja työsuojelu eivät ole vain velvoitteita, vaan myös strategisia voimavaroja.